W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Fjordenpaard

Herkomst
Noorwegen.
Stokmaat
Tussen 1,35 en 1,45 meter.
Kleur
De Fjord is vaal isabel met een deels donkere manenkam en een zwarte aalstreep. Soms zijn er strepen op de benen waarneembaar.
Karakter
De Fjord is een eigenzinnig, maar vriendelijk dier, dat graag werkt.
Exterieur
Het onderscheidt zich van andere rassen door de opvallende geelachtige kleur, de rechtopstaande manenkam en de zwarte aalstreep, die vanuit de maantop, via de manen over de rug tot aan de staart loopt. De gelijkenis met het Przewalskipaard is onmiskenbaar. Het hoofd is vrij groot en de ogen staan ver uiteen. De hals is kort en breed. De Fjord is geweldig sterk en heeft een krachtig, gespierd lichaam met een lange rug en een rond kruis. De korte benen worden gesierd door een vetlok.
Gebruiksmogelijkheden
Van oorsprong was hij een Noors werkpaardje voor boeren met kleine bedrijven. Tegenwoordig is het een veelgevraagd recreatiepaard. Fjordenpaarden worden onder andere veel gebruikt voor huifkartochten. Een Fjord voor een karjol - een tweewielig Noors rijtuigje - zorgt voor een authentieke aanblik.
Beweging
Hij heeft een krachtige stap en een nogal korte draf.
Bijzonderheden
Het Fjordenpaard verschilt in weinig van het oorspronkelijke paard dat de Vikingen gebruikten voor paardengevechten. Eeuwenlang is het ras onvermengd in Noorwegen gefokt, voornamelijk als werk- en trekpaard. Daarnaast is het in Denemarken een populair en veelgebruikt paardje. Hoewel de stokmaat niet boven de 1,45 meter uitkomt, spreekt men altijd van een Fjordenpaard.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google