W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Gestreepte buidelrat
Groep : op het land levende zoogdieren

Het Dactylopsila-geslacht kent vier gestreepte buidelratsoorten, allemaal met dezelfde gewoontes en uiterlijk. Met zijn zwarte strepen en zijn vermogen om een scherpe geur af te scheiden die lang blijft hangen, lijkt de gestreepte buidelrat op het Noord-Amerikaanse stinkdier, maar hij is er niet aan verwant. Dit teruggetrokken en ongrijpbare diertje is sneller dan de meeste andere buideldieren, en is moeilijk te ontwaren in de boomtoppen van het regenwoud van Nieuw-Guinea.
De gestreepte buidelrat is een prima klimmer en begeeft zich zelden op de grond. Hij slaapt, eet en paart in de bomen. Hij is vooral tijdens de nacht actief. Overdag slaapt dit schuwe buideldier in een comfortabel boomholletje, in een nest van droge bladeren. Hij wordt tegen de schemering wakker en verlaat zijn schuilplaats om te jagen en te eten. Hij is in de boomtoppen in zijn element en verplaatst zich snel en gemakkelijk van tak naar tak in een elegante, vloeiende beweging. Als hij zich bedreigd voelt, laat hij een lang en luid gegil horen en kan hij een afgrijselijke stank afscheiden uit speciale klieren bij het uiteinde van zijn staart. Deze geur is meestal al meer dan genoeg om zelfs de meest vastberaden aanvaller af te schrikken.
Buiten de paartijd is er erg weinig contact tussen mannetje en vrouwtjes. Ze kunnen vechten of naar elkaar sissen als ze elkaar toevallig tegenkomen en het vrouwtje niet paarbereid is. Er wordt vermoed dat het vrouwtje de baas is over het mannetje en alleen een band met hem wil aangaan als ze bereid is om zich voort te planten. Net als bij de meeste andere buideldieren heeft de gestreepte vrouwtjesbuidelrat een goed ontwikkelde buidel op haar buik die haar twee tepels bedekt. Hoewel er weinig bekend is over het paarproces en de geboorte, denkt men dat het vrouwtje ��n of twee piepkleine onderontwikkelde jongen ter wereld brengt, die dan de weg naar de buidel vinden. Ze zoogt en beschermt haar nageslacht twee tot drie maanden, waarna ze de buidel verlaten en hun eigen weg gaan.
Insecten en hun larven zijn het voornaamste voedsel van de gestreepte buidelrat. Hij lokaliseert ze door te snuffelen bij rottende houtblokken, boomstammen en holen of rotsspleten. Als hij eenmaal de geur van een kever heeft opgevangen met zijn gevoelige neus, kan hij met zijn voorpoten op schors tikken om insecten die eronder zitten te verstoren. Daarna scheurt en kauwt hij met zijn scherpe tanden en klauwen om zijn prooi bloot te leggen. De buidelrat geeft de voorkeur aan mieren en termieten en eet ook fruit, stuifmeel, bladeren, kleine gewervelde dieren en honing.
Deze bijzondere boombewoner heeft erg geleden onder de verwoesting van leefgebied als gevolg van het kappen van regenwouden om landbouwgronden te winnen. Het is echter moeilijk om vast te stellen hoe sterk wilde populaties van dit diertje aangetast zijn.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer