W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Gevaren van hitte en kou

De voorouders van onze huishond leefden in de koudere streken van Noord-Amerika en Eurazi�. De meeste honden hebben dan ook een dubbele vacht en kunnen goed tegen de vorst. Belangrijk is dat honden geen warmte kunnen afvoeren door te zweten. Ze beschikken niet over zweetklieren. De warmte wordt afgevoerd door te hijgen. Bevangenheid door hitte is dan ook de bijna altijd vermijdbare, maar helaas algemeenste doodsoorzaak.
Bij een warmtebron en zonder ventilatie kan de temperatuur van de hond al snel oplopen boven de 43� C. en op die manier stikt hij letterlijk van de warmte ! Jaarlijks sterven talloze honden in auto's in de zon. Ongelofelijk, maar waar.
Honden met een dunne vacht hebben vaker last van bevriezingsverschijnselen en onderkoeling.
We plaatsen de behandeling in bovenvernoemde gevallen even op een rijtje, maar zorg er in de eerste plaats voor dat het uw huisdier niet overkomt.

Bevangen door de hitte
Laat in de eerste plaats uw hond niet achter in uw auto onder warme omstandigheden. Ook in de schaduw met een raampje op een kier loopt uw hond gevaar ! Laat, wanneer het koud is, hem ook niet achter in uw auto met de verwarming aan. In beide situaties kan de hond de overtollige warmte niet voldoende afvoeren, raakt hij oververhit en sterft. Het eerste symptoom van oververhitting is snel en zwaar hijgen, vaak gepaard met kwijlen. Na een paar minuten verzwakt de hond en stort hijgend in. Verwijder de hond zo snel mogelijk uit de hete omgeving. Verwijder het slijm uit de mond om het ademen te vergemakkelijken en spons het gezicht af met koel water. Neem contact op met een dierenarts. Dompel de hond eventueel in koel water, maar gebruik echter geen ijskoud water ! Wikkel de hond in handdoeken die met koud water zijn doordrenkt en giet daar vervolgens koud water over om te voorkomen dat de handdoeken warm worden. Wanneer de hond wil, mag hij drinken.

Onderkoeling
Onderkoeling komt meestal voor bij honden die enkele minuten in ijskoud water hebben gelegen, vaak honden met een zeer dunne vacht. Wrijf de honden krachtig droog met een handdoek. Wikkel de hond in een warme handdoek en neem zijn temperatuur op. Is deze lager van 37� C., roep dan onmiddellijk de hulp in van de dierenarts. Houd de hond warm, maar voorkom oververhitting. Ook bij shock en na een verdoving kan gemakkelijk onderkoeling optreden. Bij pups, bij kleine en bij kortbehaarde honden komt onderkoeling meer voor. Moederloze pups lopen veel risico, omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen. Ze moeten de eerste weken beslist op een tochtvrije, warme plek worden gehouden.

Bevriezingsverschijnselen
Bevriezingsverschijnselen treden meestal aan de extremiteiten op, vooral bij zeer lage temperaturen in samenhang met sterke wind. Onderzoek in dit geval de voeten, oren en staart. Ze kunnen bleek zijn of koud en ongevoelig. Wrijf ze voorzichtig met een handdoek warm. Verwarm vervolgens de bevroren lichaamsdelen met lauw water van 32�C. De ledematen moeten binnen de tien minuten zijn ontdooid, waarbij de huid er rood mag uitzien. Houd de hond warm tot de dierenarts verdere hulp kan bieden.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer