W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

De gezonde hond               

De gezonde hond is actief, opgewekt en bijna altijd vrolijk. Een gelukkige hond ligt graag een groot deel van de dag te 'soezen', waarbij hij 'zijn' mensen echter wel goed in de gaten houdt. Bovendien is hij altijd bereid om te spelen of mee te gaan wandelen. Op de gezondheid van uw hond letten wordt al snel een vaste gewoonte. Zodra u zijn dagelijkse bezigheden en gedragingen kent, vallen afwijkingen in zijn gedrag snel op.
Honden zijn nu eenmaal 'gewoontedieren' met een scherp afgestelde biologische klok. Als een hond niet op de gewone tijd opstaat, weinig zin heeft in spelen, zich langzaam beweegt, minder eet of zich opvallend anders gedraagt, is het tijd om het advies van de dierenarts in te winnen.
Ook tijdens de lichaamsverzorging moet je als eigenaar alert zijn. Komt er een onaangename geur uit de mond, neus, ogen, oren en hoe is zijn lichaamsgeur ? Vertoont hij bepaalde uitvloeiingen of is rond zijn anus of geslacht iets opvallends te zien ? De hond moet vrij bewegen en met opstaan geen problemen hebben. Ademhaling, eetlust, dorst en het doen van zijn behoeften moeten normaal verlopen.
Als er langdurige of blijvende veranderingen optreden in de kleur of de structuur van de ontlasting is het ook raadzaam om contact met de dierenarts op te nemen. Gezonde honden zijn schoon, stoer en levendig. Om het met een typisch Vlaamse uitspraak te verduidelijken : 'ze blinken in hun vel'. Een hond die ziek is heeft een matte vacht, net alsof de glans verdwenen is. Gezonde honden vinden het heerlijk om met de mens op te trekken en worden graag aangehaald (aan de leiband meegenomen). Zelfs kleine veranderingen in het gewoontegedrag van uw hond kunnen op een ziekte duiden.
Hieronder vindt u enkele speciale aandachtspunten in verband met de gezondheid van uw viervoeter.


De anaalstreek : de plaats rond de anus moet schoon zijn en geen ontstekingen, aangroeisels of ingedroogde faeces vertonen. Veelvuldig likken of met het zitvlak over de grond schuren duidt op irritatie en dat wordt meestal veroorzaakt door verstopte anaalklieren. Vraag dus bij een bezoek aan uw dierenarts of trimsalon om de anaalklieren uit te duwen.

 

De huid : normaal is de huid veerkrachtig en schoon. Hij is niet schilferig of vettig en ruikt fris. De vacht glanst en valt alleen tijdens de ruiperiode uit. In overeenstemming met de eisen voor het ras bedekt de vacht alle lichaamsdelen. Niets duidt op vlooien of andere parasieten, roos, rauwe of kale plekken, wonden, jeuk of een onfrisse geur.

 

De ogen : de ogen moeten helder en schoon zijn, zonder enige afscheiding. Ontstekingen, scheelzien of afwijkingen in het gezichtsvermogen mogen niet voorkomen.

 De oren : de binnenkant van de oren is zachtroze, vrij van uitvloeiingen en onfrisse geur. De oorschelpen worden symmetrisch gedragen. De hond mag niet te vaak met zijn hoofd schudden.


 


De mond : honden hebben wittere tanden dan mensen. Het tandvlees en de tong zijn roze, soms met zwarte vlekken. Het tandvlees moet strak om de tanden staan, zonder ruimte voor voedselresten of tandsteen.

 


De voeten : de voeten zijn stevig, schoon en symmetrisch. Kijk de voetzolen na op wonden en de nagels op scheuren. Kijk altijd of er geen graszaden tussen de tenen zitten, omdat die in de huid doordringen en ontstekingen veroorzaken.

 

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer