W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Hondenshows         

Tentoonstellingen zijn er niet alleen voor de echte fokkers. Ook liefhebbers kunnen hun hond inschrijven. De hond moet wel worden geleerd zich aan bepaalde regels te houden. Honden worden gekeurd volgens rasstandaarden : beschrijvingen van de kenmerken van de ideale hond van elk ras. Alleen honden met een stamboom kunnen op shows meedoen. De keurmeester beoordeelt in hoeverre de betreffende honden aan dat ideaal beantwoorden. De bouw, het algemene voorkomen, de vacht, het temperament en de manier waarop de hond staat en beweegt worden in het oordeel verwerkt. Naarmate de hond meer afwijkt van dat ideaal, wordt hem dat strenger aangerekend. Er bestaan verschillende tentoonstellingen, van eenvoudige clubmatches tot internationale shows. De regels kunnen in detail verschillen, maar in het algemeen moeten er bepaalde punten in acht worden genomen. Wordt de hond ingeschreven dan onderwerpt de eigenaar zich aan het showreglement. De hond moet gezond zijn en voorzien van de noodzakelijke inentingen. Dat geldt trouwens voor elke bijeenkomst van honden; de diergeneeskundige inspectie ziet daarop toe. Ook moet de hond in goede conditie zijn en er goed verzorgd uitzien, anders maakt hij sowieso geen kans op een goede beoordeling. Zijn vacht moet glanzen, zonder kunstmatige middelen hiervoor te gebruiken. De hond moet getraind zijn om in de ring te staan en te lopen. Hij mag vooral geen andere honden storen.

Ontstaan
Hondententoonstellingen ontstonden in de negentiende eeuw. Het burgerlijk besef van nut en vooruitgang, zo kenmerkend voor deze periode, paste men ook toe op de hond. Bij de eerste tentoonstellingen stonden dan ook de jachthond en de werkhond in de landbouw centraal. Naast streekeigen honden trokken honden uit verre streken veel publieke belangstelling. Regels bestonden er niet. Die ontstonden pas rond de eeuwwisseling, toen de hond steeds meer betekenis kreeg als gezelschapsdier. Zo ontstond langzamerhand een gedegen netwerk van fokkers, liefhebbers, stamboeken, rasstandaarden, keurmeesters en rasgebonden en overkoepelende hondenclubs.

Offici�le kynologie
In het jaar 1847 werd in Belgi� de eerste hondententoonstelling ter wereld gehouden. De eerste show in Nederland dateert van 1872. Stamboeken ontstonden respectievelijk in 1873 en 1875. De tegenwoordige stamboeken zijn hier een voortzetting van. Een internationale organisatie op hondengebied, de F�d�ration Cynologique Internationale (FCI) kwam pas in het jaar 1911 tot stand.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer