WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Kenmerken zoogdieren
 

De huid

Een kenmerk van de zoogdieren is dat ze een huid hebben die behaard is en die bepaalde klieren bevat. De huid van de zoogdieren bestaat uit drie lagen : de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid.
De opperhuid bestaat uit een weefsel van opperhuidcellen. Het opperhuidweefsel is weer verdeeld in twee lagen. De onderste laag zorgt ervoor dat er steeds nieuw weefsel wordt gevormd en de bovenste laag bestaat uit verhoornde cellen. Deze verhoornde of dode cellen laten los, als ze in aanraking komen met lucht of water. Deze dode cellen zijn goed te zien, wanneer de dichte haargroei op de huid deze losse cellen vasthoudt. Een voorbeeld hiervan is roos op de hoofdhuid van de mens.
De lederhuid bestaat uit bindweefsel, dat tamelijk dik en hard kan zijn. Het leer dat gemaakt wordt door dierenhuiden te looien, is in feite de lederhuid. Onder de lederhuid bevindt zich het onderhuids bindweefsel. Dat is de vetlaag onder de huid. Deze vetlaag heeft twee functies : het beschermen van het lichaam tegen koude en het opslaan van reservevoedsel. De dikte van deze vetlaag bij de verschillende diersoorten verschilt naar gelang de omgeving waarin ze leven. Bij dieren die in koude streken leven, moet deze vetlaag dik zijn. Dit geldt vooral voor de walvisachtigen : de zoogdieren die hun hele leven in het koude water doorbrengen. Bij dieren die een winterslaap houden, zoals de beren, moet de vetlaag in de zomer worden gevormd. Tijdens de winterslaap wordt het reserve-voedsel eraan onttrokken, zodat de vetlaag dan slinkt. In de opperhuid en in de lederhuid bevindt zich een bepaalde hoeveelheid pigment. Dit zijn korreltjes kleurstof in de cellen. Afhankelijk van de hoeveelheid pigment heeft de huid een lichte of een donkere kleur. In sommige gevallen kan het pigment volledig ontbreken.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer