W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Ijslandse pony

Herkomst
Ijsland.
Stokmaat
Tussen de 1,25 en 1,40 meter.
Kleur
Ze zijn meestal zwart of donkerbruin, maar vos, schimmel en heel soms bont komen ook voor. Vossen hebben vaak lichte manen en staart.
Karakter
De Ijslandse pony is een vriendelijk, goedmoedig en betrouwbaar dier. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen.
Exterieur
De Ijslander heeft een naar verhouding groot ramshoofd met kleine oren, een gedrongen lichaamsbouw en sterke ledematen. De staart is diep ingeplant. De vacht is ruw en dik.
Gebruiksmogelijkheden
Hij is van oorsprong een bergpaardje, dat bestand is tegen zware omstandigheden. Hij wordt van oudsher gebruikt als lastdier en rijpaard.
Beweging
Opvallend aan de Ijslander zijn de telgang en de t�lt. De telgang is een drafbeweging waarbij het rechtervoorbeen en het rechterachterbeen tegelijk naar voren worden gezet en ditzelfde geldt voor het linkervoor- en achterbeen. De t�lt is een beweging die tussen de stap en de draf ligt. Al met al kent de Ijslander dus vijf gangen. De bewegingen zijn uiterst zeker, zelfs in moeilijk begaanbaar terrein. Hij is bovendien een springtalent.
Bijzonderheden
Ijslanders onder de vijf jaar mogen niet worden ingereden, aangezien ze laat volwassen worden. Ze kunnen zo wat langer eten en aansterken dan andere pony's voor ze aan het werk gezet worden. E�n en ander zorgt ervoor dat Ijslanders inmiddels tamelijk duur in de aanschaf zijn. Daar staat tegenover dat ze oersterk en gezond zijn en lang vruchtbaar blijven en kunnen doorwerken. De Ijslander is absoluut geen stalpaard. De pony mag het hele jaar door buiten staan, wat bovendien beter is voor zijn spieren, huid en longen. Zijn dikke wintervacht houdt hem warm en droog, zelfs wanneer het vriest dat het kraakt. In de zomer daarentegen hebben de dieren wel beschutting nodig tegen de felle zon. Ijslanders worden in Ijsland in halfwilde kudden gefokt, maar ook buiten Ijsland is deze pony een veelgezien en vaak gefokt rijdier.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google