WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Joshua Nkomo

Nkomo, Joshua Mqabuko Nyankolo (Zimbabwe 19 juni 1917), Zimbabwaans politicus, vice-premier en voormalig verzetsleider, behorend tot de Matabele- bevolkingsgroep. Nkomo volgde zijn opleiding in Zuid-Afrika, werd in 1951 leider van de invloedrijke vakbeweging voor spoorwegpersoneel en nam in 1952 als voorzitter van de Bulawayo afdeling van het African National Congress (ANC) deel aan besprekingen in Londen over een federatie van RhodesiŽ en Nyassaland, waarbij hij zich tegen de federatie verzette. In 1959 ging Nkomo als nationaal ANC-leider in ballingschap in Engeland, nadat het ANC door de regering van Edgar Whitehead was verboden.
Nkomo was ťťn van de oprichters van Zimbabwe African People's Union (ZAPU), maar na het verbod op deze partij ging hij in ballingschap in Tanzania. Onenigheid binnen ZAPU leidde in 1963 tot de oprichting van de Zimbabwe African National Union (ZANU) met Robert Mugabe als secretaris-generaal. Na de machtsovername door het Rhodesisch Front van Ian Douglas Smith in 1965 riep Nkomo op tot militaire interventie en werd samen met andere nationalisten gevangen gezet. Vrijlating volgde in 1974 en in 1976 vormde Nkomo samen met Mugabe het Patriottisch Front tegen de gematigde overgangsregering onder Abel Muzorewa. ZAPU (vanuit Zambia) en ZANU (vanuit Mozambique) voerden een guerrilla tegen het regeringsleger.
In 1980 volgde de onafhankelijkheid van Zimbabwe. ZAPU verloor de verkiezingen van dat jaar en nadat Nkomo het ceremoniŽle ambt van president had geweigerd werd hij minister van Binnenlandse Zaken in de regering Mugabe. In 1982 werd Nkomo ontslagen op verdenking van samenzwering tegen de regering. ZAPU-aanhangers kwamen in opstand, maar de regeringstroepen sloegen de rebellie in Matabeleland neer en Nkomo vluchtte naar Londen. Nkomo keerde terug naar Zimbabwe, verloor met ZAPU in 1985 opnieuw de verkiezingen, maar kwam in 1987 met Mugabe overeen dat ZANU en ZAPU zouden fuseren tot een eenheidspartij. Nkomo werd opnieuw minister en werd in 1990 benoemd tot vice-president.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be