WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Julius Nyerere

Nyerere, Julius Kambarage (Butiama maart 1922), voormalig Tanzaniaans staatshoofd, studeerde o.m. in Edinburgh en was daarna enkele jaren leraar (tot 1955). In 1954 stichtte hij de nationalistische partij TANU, waarvan hij tot voorzitter gekozen werd. Bij de eerste verkiezingen in Tanganyika (1958) werd hij gekozen tot lid van het parlement en enkele jaren later tot minister. Na de onafhankelijkheid in 1961 vervulde Nyerere de functie van premier en een jaar later (dec. 1962), toen de republiek Tanganyika werd uitgeroepen, werd Nyerere be�digd als president. Na het tot stand komen van de Unie tussen Tanganyika en Zanzibar in april 1964 werd Nyerere president van de Verenigde Republiek van Tanzania. In 1970, 1975 en 1980 werd hij herkozen.
Nyerere streefde met behulp van een socialistisch ontwikkelingsprogramma (de Ujamaa-gedachte). naar de modernisering en de zelfstandigheid van koers van zijn land. Een uiting hiervan vormde de Arusha-verklaring van 1967, waarin hij een politiek van zelfwerkzaamheid (self-reliance) ontvouwde. Nyerere werd, mede op grond van zijn zelfstandige en weinig dogmatische wijze van oordeelvorming, een van de grote en gezaghebbende Afrikaanse leiders, wiens capaciteiten zowel binnen als buiten Afrika werden erkend.
In 1985 trad hij vrijwillig terug; hij bleef echter voorzitter van de eenheidspartij CCM. Zijn gezag bleef ook na zijn terugtreding gelden. Zo werd Benjamin William Mkapa in 1995 gekozen tot president van Tanzania mede omdat hij het vertrouwen van Nyerere genoot. Op internationaal vlak trad Nyerere ondermeer op als bemiddelaar bij Afrikaanse conflicten, zoals de crisis in Boeroendi in het midden van de jaren negentig.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be