W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Kladruber

Herkomst
Tsjechi�.
Stokmaat
De gemiddelde stokmaat is 1,65 tot 1,75 meter, maar zelfs 1,80 meter komt voor.
Kleur
Kladrubers zijn zwart of schimmel, afhankelijk van de stoeterij waar ze vandaan komen.
Karakter
Ze hebben een vriendelijk en rustig karakter, maar tonen wel hun temperament en vurigheid wanneer dat van ze verwacht wordt.
Exterieur
Hij is van Spaans-Napolitaanse afkomst en heeft een lang, zwaar hoofd en een ongewoon sterke ramsneus. De hals is fier opgericht, de rug toont weinig schoft is soms wat week. Het kruis is breed en kort en wordt bekroond door een hooggedragen staart. De benen zijn sterk met droge gewrichten. De voeten zijn stevig en groot.
Gebruiksmogelijkheden
Ten tijde van de Donaumonarchie gingen alle witte paarden van de stoeterij Kladruby als feestelijk galapaard naar de keizerlijke stallen in Wenen. De zwarte paarden werden gebruikt voor begrafenissen en voor koetsen van de clerus. De Kladruber is echter ook een prima rijpaard. Verder worden ze steeds meer in de mensport gebruikt.
Beweging
De gangen zijn kort, met een hoge knieactie. De majestueuze, verheven beweging komt in draf het beste tot uiting. De galop is zwaar.
Bijzonderheden
In 1572 wees keizer Maximiliaan II het plaatsje Kladruby aan de Elbe aan als vestigingsplaats voor de fokkerij van statige koetspaarden. Zijn zoon, Rudolf II, maakte er de offici�le hofstoeterij van. De paarden werden afzonderlijk gefokt op kleur; schimmels in de stoeterij Kladruby en zwarte paarden in de stoeterij Slatinany. Deze paarden zijn vrij laat volgroeid en komen laat tot ontwikkeling, maar ze gaan erg lang mee.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google