W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Koninklijk Nederlands warmbloedpaard : Groninger en Gelders type

Herkomst
Nederland.
Stokmaat
Tussen de 1,65 en 1,70 meter.
Kleur
Nederlandse warmbloeden zijn er in de kleuren bruin, donkerbruin en vos, met eventueel grote witte aftekeningen, vooral bij tuigpaarden. Zwart en schimmel zijn zeldzamer.
Karakter
De Nederlandse warmbloed is een gewillig, goedgehumeurd, vriendelijk en energiek paard.
Exterieur
Er zijn twee hoofdtypen : het Groningertype, dat zwaarder gebouwd is en het Gelderse type, dat veel edeler is. Het paard is in het algemeen langgelijnd en zeer stabiel. De hals is eveneens lang en het hoofd, afhankelijk van het type edel of minder edel, met een recht profiel.
Gebruiksmogelijkheden
Hij is zeer in zwang als sportpaard in de dressuur, maar ook in de springsport. Het Groninger type is een uitstekend tuigpaard.
Beweging
De bewegingen zijn vlak en ruim in alle gangen. Het zijn energieke en uitmuntende springers. In het tuig worden ze gekenmerkt door hun prachtige hoge drafactie.
Bijzonderheden
Het huidige Nederlandse warmbloedpaard is een echt kind van deze tijd. Het is in de twintigste eeuw ontstaan uit kruisingen met als basis twee rassen : het Gelderse en het Groningse paard. Beide typen alleen leveren echter nog geen paard op dat beantwoordt aan de eisen waaraan een sportpaard moet voldoen. Daarom werden de Gelder en de Groninger gekruist met onder andere de Engelse volbloed, de Anglo-Normandische draver en de Holsteiner.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google