W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Korte tot middellange zijdevacht met bevedering

Voorbeeld
de Cocker Spaniel (Engelse/Amerikaanse)

Vacht
Geen enkele andere vacht vereist van de trimmer of trimster meer aan vakmanschap dan de spanielvacht. Je kunt als trimmer bij dit vachttype alle registers opentrekken. Niet alleen komen alle trimtechnieken aanbod, maar bovendien vereist deze vacht een hoge mate van kundigheid ten aanzien van de vachtdeterminatie.
Vooral die vachtdeterminatie is een punt. Je krijgt binnen de vachtgroep vergeleken met andere vachtgroepen niet alleen meer te maken met grote variaties binnen de vachtgroep, maar bovendien is het vachttype nogal labiel en snel te be�nvloeden door factoren van buitenaf.
Zo zul je bijvoorbeeld bij een Duitse Herder praktisch niets merken van een castratie, maar bij veel spaniels en rassen die qua vacht vergelijkbaar zijn met de spaniel, zie je dat de gehele vacht een totale verandering ondergaat.
Ook knippen, scheren of effileren kan in veel gevallen een totale structuurverandering van de vacht met zich meebrengen en daarmee moeten we dan ook heel voorzichtig zijn.
De klassieke spanielvacht is een combinatie van een korte aanliggende zijdevacht op de rug, kop en flanken, die overgaat in langer zijdehaar op poten, borst, oren en buik in de vorm van bevedering. Het behoort een zogenaamde 'enkele vacht' te zijn.
Hier gaan echter veel spaniels eigenlijk meteen al in de fout. Je komt niet alleen honden tegen met een keurig kort ondervachtje, maar ook honden met een overgroeiende ondervacht. Deze honden hebben een keurig kort laagje dek-vacht van prachtig glimmend haar en daar overheen groeit een laag pluizige ondervacht. Een vacht die als het ware binnenstebuiten is gedraaid. In extreme vorm komen we dat ook tegen op de ruggen van Afghaanse Windhonden. Wel degelijk duidelijk herkenbare dubbele vachten dus.
Wanneer we het begrip 'enkele vacht' even nader bekijken, is het ook weer niet zo heel vreemd dat zoiets voorkomt. Immers een enkele vacht is van oorsprong ook een dubbele vacht, alleen zijn onder- en bovenvacht op elkaar gaan lijken zodat het op het eerste gezicht ��n soort haar is. Maar wanneer je heel goed toekijkt, dan zie je (in welke enkele vacht ook) hetzij een Poedel of een Yorkshire Terri�r of wat dan ook, dat er een aantal haren in de vacht iets steviger en glanzender zijn dan de rest. Een summier overblijfsel van de oorspronkelijke dekvacht.
De spanielvacht is in deze behoorlijk onstabiel en dat is de reden waarom deze vacht zo duidelijk reageert op een castratie. Door de veranderende hormonenspiegel wordt de ondervacht gestimuleerd tot doorgroeien en je ziet dan dat de spaniel meteen een gedeelte van zijn vacht, die zo op het eerste gezicht uit ��n soort haar bestond, bestempelt tot ondervacht, met het gevolg dat je dan zo'n vreemde uitgroei krijgt van haar.
Voor wat betreft de bevedering heeft de spaniel ook vaak aardige verrassingen voor ons in petto. Als de spaniel zijn beharing had zitten waar het behoorde te zitten, dan was het trimmen van de spaniel een meevaller, maar in de regel houdt de spaniel zich daar niet aan. Sommigen hebben de bevedering zitten tot aan hun kruintje.


Behandeling

  • dagelijks : borstelen met een pinnenborstel; nakammen met een grove kam; opletten voor klitten in de bevedering; bij enkele vacht mag de rug met een rubberborstel behandeld worden

  • toiletteren : bij enkele vacht de rug en het hoofd ontdoen van dode haren - bij dubbele vacht de rug en het hoofd uittrimmen - de hals en de voorborst uittrimmen en daarna effileren - de voor en zijkanten van de voorpoten uittrimmen; de zijkant van de achterpoten trimmen en alles eventueel bijwerken met een effileerschaar - de oren uittrimmen of zo laag mogelijk aanzetten (volgens ras). Bij sommige rassen worden de oren enkel gefatsoeneerd - enkel bij de Amerikaanse Cocker Spaniel wordt hoofd, oren en voorborst geschoren - de voeten worden aan de voetzolen kort geknipt en rond gezet. het haar van tussen de tenen effileren (niet bij alle rassen) - overtollige beharing van hiel tot voet weghalen of verkorten (volgens ras)

  • wassen : bij elke toilettage is wassen aan te raden - balsem kan aangebracht worden op de bevedering

  • verzorging : de overtollige haren uit de oren uittrekken - ogen - nagels

  • tentoonstelling : voor een tentoonstelling van deze rassen moeten de rasstandaard en de werkwijze zeer goed gekend zijn en voldoen aan de laatste trend, mits ze niet tegen de juiste werkwijze van de vachtgroep indruisen

  • gebruikte materialen : pinnenborstel, grove en fijne kam, rubberborstel, trimmessen, effileerschaar, schaar, tondeuse, droger.
     


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer