W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Kuddebewakers                      

Beschermend en krachtig, dat zijn zowat de twee voornaaste functionele eigenschappen van de Kuddebewakers. Deze honden worden ingezet als schildwachten en verdedigers van schapen of geiten.
Het lijkt alsof elk Europees land z'n eigen kuddebewaker heeft ontwikkeld, omdat het welzijn van de landbouw hinder ondervindt van een aantal natuurlijke roofdieren. Om zich onopgemerkt in de witte wollige kudde te mengen, hebben zij vaak een witte wollige vacht en neigen zijn naar het zware. Kuddebewakers moeten wel groot en onbevreesd zijn, om de kudde te kunnen beschermen tegen aanvallende wolven of andere grote roofdieren. Zij zijn een soort engelbewaarder, en deze rassen hechten zich zeer aan hun schapen en hebben geen andere prioriteit in hun leven.
Herders vertrouwden zeer op deze zwaarvoetige hondachtigen. Kracht zowel als snelheid zijn van vitaal belang voor de taak van een kuddebewaker.
Velen beweren dat men, als gezelschapshond, geen betere keuze kan maken. Over het algemeen zijn dit zachtaardige en innemende dieren, die kunnen uitgroeien tot een subliem huisdier en een goede bewaker.
Sommige hebben echter de neiging afstandelijk te zijn en begrijpen waarschijnlijk niet waarom ze om het huis moeten rondhangen waar geen schapen te beschermen zijn. Anderen kunnen zich agressief opstellen tegenover vreemde honden die zij als een bedreiging zien van hun territorium.
De Pyreneese Berghond, de Kuvasz en de Komondor hebben al bewezen zeer geschikte huisdieren te zijn. De over het algemeen grote afmetingen maken dat een hok buitenshuis en voldoende beweging een absolute vereiste is.
 

Ras : Aidi

Herkomst : Marokko
Kenmerken : kuddedrijver - speurhond - goede waakhond - heeft veel beweging nodig
Hoogte : 53-63,5 cm - gewicht : ongeveer 25 kg
Karakter : hij is door de jaren ge�volueerd van enkel werkhond naar gedeeltelijk huishond, maar hij moet voldoende uitdagingen hebben om zijn energieke aard op uit te leven.

Ras : Akbash

Herkomst : Turkije
Kenmerken : kuddedrijver - agressief karakter - goede afschrikker - heeft veel beweging nodig
Hoogte : 71-86 cm - gewicht : 39-64 kg
Karakter : hij is gefokt als intelligente, onafhankelijke beschermer. Het is een mooie hond met een edele houding, maar hij is beter op zijn plaats als werkhond dan als huishond. Hij bindt zich gemakkelijker aan dieren dan aan de mens en zal twee keer nadenken voordat hij een bevel uitvoert.

Ras : Berghond van de Maremmen

Herkomst : Itali�
Kenmerken : ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - kuddedrijver - bestand tegen alle weertypen - zelfstandig karakter
Hoogte : 63,5-74 cm - gewicht : 32-45 kg
Karakter : hij is sterk en heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is alert en heeft een onafhankelijke aard. Het is een dominante en altijd trouwe kuddebewaker die niet alleen de kudde, maar ook zijn menselijke familie beschermt.

Ras : Cao da Serra da Estrela

Herkomst : Portugal
Kenmerken : kuddedrijver - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weertypen - goede waakhond
Hoogte : gemiddeld 68,5 cm - gewicht : 30-50 kg
Karakter : dit is een zeer sterke hond, die wanneer hij niet goed afgericht is onhandelbaar kan zijn. Het is een gedienstig dier wanneer hij met respect behandeld wordt.

Ras : Cao de Castro Laboreiro

Herkomst : Portugal
Kenmerken : kuddebewaker van rundvee - heeft veel beweging nodig - kuddedrijver - goede waakhond - agressief karakter
Hoogte : 53-63,5 cm - gewicht : 23-34 kg
Karakter : hij staat bekend voor zijn nimmer aflatende trouw en liefde voor zijn werk en hij heeft dan ook veel beweging vandoen. Hij is zeer trouw aan zijn baas maar op zijn hoede voor vreemden.

Ras : Centraal Aziatische Ovcharka

Herkomst : Rusland/Azi�
Kenmerken : varianten langharig, kortharig en gladharig - kuddedrijver - kuddebewaker van schapen en rundvee - goede waakhond - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 60 cm minimum - gewicht : 40-50 kg
Karakter : het is een evenwichtige, rustige hond die weinig eisen stelten zich vlot aanpast aan elk klimaat. Hij is voor niets bang, maar wantrouwend tegenover vreemden.

Ras : Greek Sheepdog

Herkomst : Griekenland
Kenmerken : kuddedrijver - bestand tegen alle weertypen - goede afschrikker - agressief karakter
Hoogte : 63,5-71 cm - gewicht : 34-45 kg
Karakter : deze moderne Griekse Herder bewaakt in Griekenland nog steeds de kudde en jaagt onbekende voorbijgangers weg. Dit is geen hond voor in huis, hij is alleen geschikt als werkhond.

Ras : Kangal Dog

Herkomst : Turkije
Kenmerken : een goede waakhond - kuddedrijver - bestand tegen alle weertypen - heeft veel beweging nodig
Hoogte : 71-89 cm - gewicht : 34-69 kg
Karakter : hij is altijd aan de zijde van de herder te vinden en is wonderbaarlijk gehoorzaam. Hij is altijd op z'n hoede, maar wel altijd bereid om met de kinderen van de herder te spelen.

Ras : Karabash

Herkomst : Turkije
Kenmerken : groot wild jager - kuddedrijver - goede afschrikker - agressief karakter
Hoogte : 68,5-79 cm - gewicht : 39-68,5 kg
Karakter : deze Anatolische Herdershond is een bekwame hond in zijn taak, met een assertieve en dominante aard. Hij is intelligent en opmerkelijk behoedzaam. Hij is zeer aanhankelijk tegenover zijn onmiddellijke familie.

Ras : Karakachan

Herkomst : Bulgarije
Kenmerken : niet zo ideale gezelschapshond - zeer goede waakhond - geen kuddedrijver - geschikt voor het bewaken van schapen en ander vee.
Hoogte : 60-75 cm - gewicht : 30-55 kg
Karakter : De Karakachan hond is een van de oudste Europese hondenrassen. Een typische Kuddebewaker, gefokt om het vee en de eigendommen van zijn eigenaar te beschermen, hij aarzelt niet om in geval van gevaar met een wolf of beer te vechten wanneer het er op aan komt zijn eigenaar en zijn familie te beschermen.

Ras : Kaukasische Herdershond

Herkomst : Rusland/Kaukasus
Kenmerken : kuddedrijver - heeft veel beweging nodig - goede afschrikker - agressief karakter - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 63,5-71 cm - gewicht : 46-65,5 kg
Karakter : hij is ondernemend, heeft een sterke wil en is moedig. Hij kan woeste en onhandelbare trekken vertonen wanneer hij niet goed wordt afgericht.

Ras : Komondor

Herkomst : Hongarije
Kenmerken : ideale gezelschapshond - geschikt voor reddingswerk - kuddedrijver - bestand tegen alle weertypen - behoefte aan speciale vachtverzorging
Hoogte : 64,5 cm - gewicht : 36,5-69 kg
Karakter : deze hond is dominant en ondernemend, van nature zeer beschermend en gehoorzaam. Het is een aanhankelijk huisdier, maar kan wel een sombere of knorrige bui hebben. De vacht vergt speciale aandacht.

Ras : Krazski Ovcar

Herkomst : Sloveni�
Kenmerken : ideale gezelschapshond - kuddedrijver - goede waakhond - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 51-61 cm - gewicht : 26-40 kg
Karakter : het ras bezit een enorme dosis wilskracht en energie. Het zijn vriendelijke gezelschapshonden. Hij heeft een serieuze houding, maar kan ook bijzonder speels zijn. De baas moet zijn trouw verdienen, want hij is heel voorzichtig in het maken van nieuwe vrienden.

Ras : Kuvasz

Herkomst : Hongarije
Kenmerken : kuddedrijver - ideale gezelschapshond - goede waakhond - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 56-66 cm - gewicht : 37-55 kg
Karakter : hij is onafhankelijk, woest en moedig. Het ras is door de jaren heen wat milder geworden, maar hij is nog steeds trouw en betrouwbaar. De baas moet zijn instincten naar de juiste richting buigen.

Ras : Kyi Apso

Herkomst : Tibet
Kenmerken : zeldzaam ras - goede waakhond - kuddebewaker - veedrijver - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 56-71 cm
Karakter : door het grote waak- en beschermingsinstinct van deze hond is het niet geraadzaam om hem als mens of dier onverwacht te benaderen. Deze energieke hond houdt van lopen en activiteit.

Ras : Mastin de los Pirineos

Herkomst : ideale gezelschapshond - kuddedrijver - goede waakhond - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 71-79,5 cm - gewicht : 55-70 kg
Karakter : hij heeft een prachtige aard, is vriendelijk en hartelijk en is onverschrokken trouw. Hij vat zijn taken heel ernstig op.

Ras : Mastin Espagnol

Herkomst : Spanje
Kenmerken : kuddedrijver - veel beweging nodig - bestand tegen alle weertypen - goede waakhond
Hoogte : 66-74 cm - gewicht : 50-61 kg
Karakter : hij is vriendelijk van aard, maar op zijn hoede voor en vaak agressief tegen andere honden. Hij is zeer lief voor mensen, alert en gehoorzaam.

Ras : Midden Aziatische Ovcharka

Herkomst : Midden-Azi�
Kenmerken : kuddebewaker - goede afschrikker - agressief karakter - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 58,5-71 cm - gewicht : 37-50 kg
Karakter : dit is een moedige en vastberaden hond. Hij reageert van nature erg snel, en zal zijn gedrag aan de situatie aanpassen. Hij wordt vrijwel uitsluitend als herder gebruikt.

Ras : Pyrenese Berghond

Herkomst : Frankrijk
Kenmerken : ideale gezelschapshond - kuddedrijver - goede waakhond - bestand tegen alle weertypen - behoeft speciale vachtverzorging
Hoogte : 81 cm - gewicht : 41-59 kg
Karakter : hoewel afschrikwekkend als bewaker, is hij een leergierig en gemakkelijk huisdier, en vooral zeer geduldig met kinderen. Hij is echter nog steeds nobel, moedig en mooi, net als zijn voorvaderen.
Ras : Rafeiro do Alentejo

Herkomst : Portugal
Kenmerken : kuddedrijver - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weertypen - goede waakhond
Hoogte : 76 cm - gewicht : 43-50 kg
Karakter : deze hond heeft moeite met het aanpassen aan het leven van de mens. Hij vindt het veel prettiger om in het veld zijn werk te doen. Hij is snel en vastberaden en vertrouwt op zijn instincten.

Ras : Roemeense Herdershond

Herkomst : Roemeni�
Kenmerken : zeldzaam ras - bestand tegen alle weertypen - kuddedrijver - agressief karakter
Hoogte : 58,5-66 cm - gewicht : 32-45 kg
Karakter : deze oorlogszuchtige hond heeft een afschrikwekkende stem. Hij heeft een sterk territoriumgevoel en het is gevaarlijk om over zijn grens te gaan. Hij is zeker niet aan te raden binnenshuis.

Ras : Sarplaninac

Herkomst : voormalig Joegoslavi�
Kenmerken : ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - kuddedrijver - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : 56-61 cm - gewicht : 25-37 kg
Karakter : het is een scherpzinnige hond, die zijn vrienden nauwkeurig uitzoekt en niemand volledig vertrouwt. Hij is trouw aan zijn baas, maar verder is hij gehoorzamer aan zijn natuurlijke instincten voor goed gedrag dan aan bevelen. Hij heeft een avontuurlijk leven buitenshuis nodig.

Ras : Slowaakse Tchouvath

Herkomst : Slowakije
Kenmerken : ideale gezelschapshond - geschikt voor reddingswerk - kuddedrijver - een goede afschrikker - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : tot 71 cm - gewicht : tot 48 kg
Karakter : het is een zeer alerte hond die zowel tijdens de dag als tijdens de nacht zijn werk kan doen. Hij is tegelijk dapper en woest, en lief en vriendelijk. Hij is zeer aanhankelijk en een trouwe bewaker.

Ras : Tatrahond

Herkomst : Polen
Kenmerken : ideale gezelschapshond - goede waakhond - kuddedrijver - geschikt voor reddingswerk
Hoogte : 61-86,5 cm - gewicht : 45-69 kg
Karakter : hij is gemakkelijk en vrolijk met een consistente, onafhankelijke aard. Hij toont in het gezin veel affectie maar voelt zich het best bij het uitvoeren van zijn taak.

Ras : Zuidrussische Ovcharka

Herkomst : Rusland
Kenmerken : ideale gezelschapshond - kuddedrijver - agressief karakter - bestand tegen alle weertypen
Hoogte : tot 91 cm - gewicht : 55-74 kg
Karakter : hij heeft een zeer bezitterige aard. Hij heeft veel land nodig, een grote familie en bij voorkeur andere dieren die hij kan beschermen. Hij is zeer dominant.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer