WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Kenmerken zoogdieren
 

De levensduur en verspreiding van de zoogdieren

De levensduur van de zoogdieren verschilt per soort. Over het algemeen worden de kleinere zoogdieren niet zo oud. De heel grote zoogdieren bereiken meestal een hoge leeftijd. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, gegevens te verzamelen over de levensduur van de verschillende soorten zoogdieren in de vrije natuur. Van de zoogdieren die in gevangenschap leven, is dat makkelijker. Die dieren leven echter in geheel andere omstandigheden dan in hun natuurlijke omgeving. Volgens de bestaande gegevens heeft van de zoogdieren de olifant de langste levensduur : 120 jaar. Daarna komen de mensen en de mens-apen. De mens-apen bereiken ongeveer de gemiddelde mensenleeftijd. Dan volgen het paard, het nijlpaard, de beer, de neushoorn, de gewone apen en vele grote roofdieren. De kleine knaagdieren en de kleine insecteneters staan onderaan de levensladder.
Op welke leeftijd het dier geslachtsrijp is, hangt af van zijn totale levensduur. Kleine diertjes, die niet lang leven, zijn na enkele maanden en soms al na enkele weken geslachtsrijp. Grote dieren, die een langere levensduur hebben, worden pas na jaren seksueel volwassen.
Zoogdieren komen voor over de hele aarde, zowel in het water als op het land. In de tropische gebieden leven de meeste verschillende soorten, vooral van de grote zoogdieren. Vertegenwoordigers van de orden van de vleermuizen, de knaagdieren en de spleethoevigen komen overal ter wereld voor. Andere zoogdieren zijn alleen te vinden in bepaalde streken. Zo leven de buideldieren alleen in AustraliŽ en op Australisch Nieuw-Guinea en West-Irian. Een uitzondering hierop vormen de buidelspitsmuizen en de Amerikaanse opossum, die alleen op het Amerikaanse vasteland voorkomen.
Van de apen komende smalneusapen alleen voor in Afrika en AziŽ en de breedneusapen alleen in Zuid-Amerika. De halfapen komen voor het grootste deel alleen voor op Madagascar. De slurfdieren, neushoorns, klipdassen en schubdieren leven in Afrika en AziŽ. De nijlpaarden, giraffen en tubulidentata of buistandigen worden alleen in Afrika aangetroffen. De vliegende maki's zijn alleen te vinden in AziŽ en de pecari's alleen in Amerika.

Veel meer over de verspreidingsgebieden van de verschillende dieren vindt u in onze uitgebreide rubriek : de verspreidingsgebieden >>>


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer