W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Lippizaner

Herkomst
Van oorsprong is de Lippizaner een Joegoslavisch-Oostenrijks ras.
Stokmaat
De stokmaat varieert van 1,57 tot 1,60 meter.
Kleur
Schimmel is de meest voorkomende kleur, maar de Joegoslavische Lippizaner komt ook in zwart en bruin voor.
Karakter
Het is een intelligent en leergierig paard, dat bovendien uitzonderlijk braaf is.
Exterieur
Het hoofd is uitdrukkingsvol en heeft vaak een ramsneus. De hals is vrij hoog aangezet, niet bijzonder lang en maakt een sterke indruk. Het lichaam met het ronde kruis en de zware schouders is een toonbeeld van kracht. De staart is goed ingeplant en weelderig. De benen zijn kort en stevig, de voeten klein en uitstekend gevormd.
Gebruiksmogelijkheden
Hij is beroemd om zijn optreden in de Spaanse rijschool in Wenen. Door zijn karakter en zijn schitterende, veerkrachtige draf is het paard bij uitstek geschikt voor de hogere rijkunst.
Beweging
De stap is vrij kort en de draf kent een hoge knieactie, die tot uitdrukking komt in de Spaanse stap. De galop is tamelijk zwaar.
Bijzonderheden
De Lippizaner is beroemd geworden door de Spaanse rijschool in Wenen. In 1580 begon aartshertog Karel van Oostenrijk met het fokken met 33 dieren, die hij uit Spanje had laten overkomen. Later werd Duits bloed toegevoegd. Het ras is vernoemd naar de stoeterij in Lippica, waar de dieren tot 1918 waren ondergebracht. De opleiding tot hogeschoolpaard duurt ongeveer zeven jaar. Van sommige Lippizaners is bekend dat ze tot op een leeftijd van twintig jaar of ouder prestaties van een heel hoog niveau kunnen leveren. Vooral de veerkrachtige draf met veel actie maakt dit paard zo geschikt voor de hogere rijkunst.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google