W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Ludwig Feuerbach

Feuerbach, Ludwig (Andreas) (Landshut 28 juli 1804 - Reckenberg, bij Neurenberg, 13 sept. 1872), Duits wijsgeer, zoon van de jurist Anselm von Feuerbach, studeerde een jaar theologie te Heidelberg, daarna filosofie te Berlijn bij Hegel en werd in 1828 privaatdocent te Erlangen. In 1832 gaf hij zijn academische carriļæ½re op, nadat bekend geworden was dat het anonieme geschrift over het onsterfelijkheidsgeloof van zijn hand was.
Al was hij in zijn opvattingen verwant aan Moleschott, wiens filosofie hij in de beroemd geworden uitspraak: 'Der Mensch ist, was er isst' samenvatte, toch kan Feuerbach geen materialist genoemd worden. De grote betekenis van Feuerbachs werk ligt op het terrein van de godsdienstfilosofie.
Hij radicaliseerde de gedachten van Georg Wilhelm Friedriech Hegel op dit gebied door duidelijk te stellen dat theologie niets anders is dan antropologie. In het godsbegrip legt de mens zijn eigen wezen; hij zoekt in de religie bevrediging voor zijn verlangens en compensatie van zijn eigen beperktheid en eindigheid. Feuerbach wilde daarom vanuit het 'oneindige' de weg terug afleggen naar het eindige en zijn aandacht uitsluitend op de menselijke realiteit richten. Deze komt vooral tot ontplooiing in de ik - gij -relatie tot de medemens. De mens zelf is maatstaf voor de moraal.
Feuerbach heeft grote invloed uitgeoefend op Karl Marx en Friedrich Engels, maar vond bij hen ook bestrijding, omdat zij meenden dat Feuerbach de maatschappelijke kanten van de antropologie en het belang van de arbeid onderschatte.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer