WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Kenmerken zoogdieren
 

De maag

De maag bestaat bij de meeste zoogdieren uit één zakvormige holte. Bij sommige orden van zoogdieren bestaat de maag echter uit verschillende delen. Elk van die delen heeft dan een eigen taak. De vier magen van de herkauwers heten achtereenvolgens pens of voormaag, netmaag, bladmaag of boekmaag en lebmaag. De herkauwers rukken het gras af met de lippen en de tong. Daarna wordt het voedsel slordig gekauwd en dan gaat het naar de pens of voormaag. Op een geschikt ogenblik komt het via de netmaag terug in de mond en wordt het heel fijn gekauwd en met speeksel vermengd. Daarna gaat het door de slokdarmsleuf naar boekmaag en lebmaag. In de lebmaag zitten de spijsverteringsklieren die het zogenaamde leb afscheiden. Van daaruit gaat het bewerkte voedsel naar de darmen die (net als bij alle planteneters) heel lang zijn. Bij de kameel ontbreekt de boekmaag; die heeft dus maar drie magen.
De lengte van de darmen hangt af van het soort voedsel waarvan het dier leeft. Bij de planteneters zijn de darmen bijzonder lang, soms wel ongeveer 25 meter. De vleeseters hebben een tamelijk kort darmstelsel. Het kortste darmstelsel komt voor bij de vleermuis : ten hoogste vier maal de lichaamslengte.
Bij de meeste zoogdieren heeft de darm een eigen uitgang, om de onbruikbare afvalstoffen als uitwerpselen te verwijderen. Een uitzondering hierop vormen de buideldieren. Bij hen wordt het uiteinde van de darm iets wijder tot een soort van zak. In die holte monden ook de blaas en de geslachtsorganen uit. Een andere uitzondering vormt het vogelbekdier, dat dit probleem oplost op dezelfde manier als de vogels. De vast en vloeibare afvalstoffen en de afscheidingen van het geslachtsorgaan verlaten door één kanaal het lichaam.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer