W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Mond- en gebitsproblemen                    

Omdat de hedendaagse hond zijn gebit niet meer gebruikt om prooien te vangen en te doden, vertoont zeventig procent van de honden op de leeftijd van vier jaar, reeds tandvleesproblemen !
Een onfrisse adem is vaak het eerste symptoom daarvan. Deze wordt veroorzaakt door bacteri�n die op voedselresten leven of door tandvleesontsteking. Kleine honden zoals Dwergpoedels en Yorkshire Terri�rs, waarbij de tanden dicht op elkaar staan, hebben meer tandvleesproblemen dan grotere honden, zoals bijvoorbeeld retrievers.
Bepaalde rassen, zoals de Boxer en alle Bull Terri�rs, kunnen lijden aan tandvleeswoekering, en honden met een overbeet hebben vaker last van tandvleesproblemen.
Als tandvleesontsteking niet wordt behandeld, leidt dat tot verval van de tanden en tot infecties. Ook stukjes bot en stenen kunnen de tanden beschadigen en infecties veroorzaken. Tenzij het gebit vroegtijdig wordt behandeld, moeten aangepaste tanden of kiezen vaak verwijderd worden. Laat de dierenarts dus minstens ��n keer per jaar de tanden en het tandvlees van de hond onderzoeken en wees zelf waakzaam, want tandhygi�ne is zeer belangrijk voor uw hond.

Het gebit van de hond
De elementen van het melkgebit worden door blijvende tanden vervangen als de hond ongeveer twintig weken oud is. Met de hoektanden wordt het voedsel verscheurd, met de kiezen wordt het gekneusd en geknipt,en met de snijtanden wordt geknabbeld. Deze activiteiten houden tanden en tandvlees schoon en gezond.
Symptomen en aandoeningen

  • slechte adem : tandsteen - gingivitis (ontstoken tandvlees) - tumors - tandvleeswoekering

  • kwijlen : speekselcyste - periodontische ziekte - tongverwonding - vreemd voorwerp

  • niet willen kauwen : tanden met gaten - tandwortelontsteking - gebroken tand - hondenziektetanden

  • gebitsafwijkingen : ondervoorbijten (wanneer de onderkaak uitsteekt) - bovenvoorbijten (wanneer de onderkaak korter is dan de bovenkaak)

  • bijzondere afwijkingen : hazelip - gespleten gehemelte - dubbele tanden - blijvend melkgebit
     


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be