WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Kenmerken zoogdieren
 

De mond

De verschillen in de spijsvertering tussen de verschillende zoogdieren komen vooral tot uiting in de mond, de maag en de darmopening. De mond wordt afgesloten door twee vlezige lippen, die beweegbaar zijn. De lippen kunnen gebruikt worden voor het grijpen van voedsel, zoals bij vele herkauwers het geval is. In de mond bevindt zich de tong, een beweeglijke spier die naar buiten kan worden gestoken. Bepaalde zoogdieren, zoals de insecteneters en planteneters, hebben een zeer lange, zachte en beweeglijke tong. Ze kunnen hun tong soms heel ver uitsteken en buiten hun mond heen en weer bewegen.
De mond kan ook heel klein zijn en aan het uiteinde van een spits snuitje zitten. Zo heeft de honing-opossum, die zich voornamelijk voedt met stuifmeel en honing, een slurfachtige kleine snuit met een heel klein mondje.
De slurf van de slurfdieren wordt gevormd door de neus en de bovenlip. Die slurf kan heel gemakkelijk bewogen worden, waardoor het dier er iets mee kan grijpen en eventueel naar zijn mond kan brengen. De mond zit onder de slurf en de neusgaten zitten aan het einde van de slurf.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be