W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Oogaandoeningen                    

Omdat honden een nauw oogcontact met mensen onderhouden, zullen veranderingen aan de ogen tengevolge van beschadigingen, ziekten of infecties, meestal direct opvallen. Uitvloeiingen en ontstekingen zijn algemene oogproblemen. De hond kan zelfs met zijn poot in zijn oog wrijven door de jeuk. Daardoor kunnen weer verdere beschadigingen optreden, vooral bij rassen met bolle ogen zoals Pekinezen. Veranderingen in het oog zijn moeilijker vast te stellen. Sommige oogproblemen zijn erfelijk en kunnen zelfs blindheid veroorzaken, zoals PRA (progressieve retina-atrofie). Andere inwendige oogproblemen verwijzen soms naar ziekten elders in het lichaam. Raadpleeg altijd onmiddellijk een dierenarts als uw hond problemen met zijn ogen heeft.

Het zicht van de hond
Het gezicht van de hond is vooral gevoelig aan 'bewegingen'. Voorwerpen op afstand ziet hij relatief goed, maar zijn zicht van dichtbij is 'slecht'. Dit verklaart waarom een hond in een onbekende omgeving ergens tegenloopt, of iets wat je hem voor de neus legt gewoon niet ziet. Dit komt grotendeels door de plaatsing van de ogen in het hoofd. Die verschilt naargelang het soort hond, zoals bij waak- en verdedigingshonden, waar de ogen meer langs de zijkant staan. Zo kunnen zij zijwaarts heel goed zien, maar kunnen minder goed afstanden inschatten. Veel mensen denken dat de hond 'kleurenblind' is, maar niets is minder waar. Onderzoeken wezen uit dat de hond wel degelijk kleuren kan onderscheiden, maar dat het hem in feite niet interesseert. Een opmerkelijke vaststelling is dat honden in Europa televisie kunnen kijken en honden in Amerika niet ! De Amerikaanse norm voor beeldverwerking is 525 lijnen per seconde, wat niet snel genoeg is voor de hond om een beeld vast te leggen. Hij ziet bijgevolg enkel 'lijnen' die steeds veranderen, maar waarin hij geen samenhang kan ontdekken.

Het oog van de hond
Licht passeert eerst het oogoppervlak of het hoornvlies en dan de lens, waarbij het op de lichtgevoelige laag of retina wordt gericht. Hier ontstaan zenuwprikkels die vervolgens de hersenen bereiken, waar het waarnemingsbeeld wordt gevormd. De retina van de hond heeft extra cellen zodat hij ook bij weinig licht goed kan zien.

Symptomen en aandoeningen

  • heldere afscheidingen : ontstekingen - irritatie - allergie´┐Żn - druipoog

  • etterige afscheidingen : droog oog

  • ontstekingen : bindvliesontsteking - allergie´┐Żn - ingegroeide oogleden - entropion/ectropion - verwondingen - ontsteking van het derde ooglid - glaucoom - vreemde voorwerpen

  • hoornvliesontstekingen : beschadiging of infecties - cataract (staar) - lensproblemen - ouderdom - keratitis

  • bloedingen : verwondingen - prolaps van de oogbal

  • verlies van gezichtsvermogen : progressieve retina-atrofie (PRA) - herseninfarct - collieoog - retinadysplasie - ouderdom

  • knobbels : tumors op het ooglid - cysten - tumors in het oog

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be