W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Shetland-pony

Herkomst
Noord-Schotland, Shetland en Orkney Islands.
Stokmaat
De stokmaat is maximaal 1,10 meter. Shetlanders met een stokmaat onder de 86 cm worden Mini-Shetlanders genoemd.
Kleur
Ze komen in een uitgebreid kleurenpatroon voor, waaronder veel bonte pony's. Zwart en donkerbruin komen echter het meest voor.
Karakter
Ze zijn bijzonder vriendelijk en rustig, en daarom ideaal als eerste kinderpony. Ze zijn bovendien intelligent en daarom gemakkelijk te beleren.
Exterieur
De Shetlander is een bijzonder krachtige pony, de sterkste van alle rassen. Hij kan tweemaal zijn eigen gewicht trekken, iets wat een gewone koudbloed nooit zal lukken. Deze kracht spreekt ook uit de bouw. Zijn hoofd is klein met een concaaf profiel. De oortjes zijn klein, de ogen expressief en de neusgaten groot. De rug is sterk en kort, evenals de benen. De manen en staart zijn overvloedig en de vacht wollig en pluizig, hetgeen de Shetlander het aanzien van een groot knuffelbeest geeft.
Gebruiksmogelijkheden
Hij wordt overal ter wereld gebruikt als eerste rijpony voor kinderen, maar ook in het tuig doet hij het bijzonder goed.
Beweging
Gezien de korte, stevige benen kun je van dit halfwilde paardje geen ruime gangen verwachten. Deze zijn klein, recht en regelmatig.
Bijzonderheden
De Shetland-pony behoort tot een tamelijk oud ras. Op de Shetland Islands zijn overblijfselen van deze ponysoort gevonden die dateren van vijfhonderd voor Christus. Het zijn nakomeliingen van de toendrarassen, die vermoedelijk ongeveer tienduizend jaar geleden via Scandinavi´┐Ż naar Schotland zijn getrokken. De winterharde Shetlander hield het dankzij zijn geringe stokmaat uitstekend vol op de onherbergzame en winderige hellingen van de Shetland en Orkney Islands. Vroeger werd hij gebruikt voor lichte werkzaamheden op agrarische bedrijven. In de negentiende eeuw werd het dier ingezet als pitpony in de kolenmijnen in Noord-Engeland. In 1957 waren er nog zo'n 11.000 Britse mijnpony's.

´┐Ż 2006 - WORLDEXPLORER
Google