W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

U wilt een hond                    

Puppy of volwassen hond ?
Nadat we voor onszelf en met het ganse gezin beslist hebben dat we effectief een hond willen (zie onze pagina : wilt u een hond ?), staan we voor een paar belangrijke vragen omtrent onze keuze. De voorkeur voor een puppy of juist een volwassen hond is heel persoonlijk. Misschien wilt u een pup, omdat u de hond van jongs af aan zelf wilt opvoeden en "vormen". Misschien wilt u een volwassen hond, omdat u een hond die herplaatst moet worden graag een nieuwe kans gunt. Een puppy opvoeden kost zeer veel tijd. U kunt deze stelling echter niet omdraaien: het is niet per definitie zo dat de opvoeding van een volwassen hond minder tijd kost. Wanneer een volwassen hond moet worden heropgevoed om te passen binnen uw situatie en uw wensen, dan kan dat zeer tijdrovend zijn.
Wanneer u op zoek gaat naar een volwassen hond, dan kunt u ondermeer:
- Contact opnemen en gaan kijken bij dierenasiels
- De rasvereniging bellen van een ras dat uw belangstelling heeft (de meeste rasverenigingen hebben binnen de vereniging iemand aangewezen die zich specifiek bezig houdt met de herplaatsing van volwassen honden van dat ras)
- Contact opnemen met diverse organisaties die zich bezighouden met herplaatsing van huisdieren.

Rashond of kruising ?
Een andere keuze die u zult maken betreft de vraag of u een rashond wilt (en zo ja, welke) of een kruising. Ook wanneer u kiest voor een kruising is het verstandig om u af te vragen aan welke kenmerken deze kruising zou moeten voldoen (grootte, soort vacht, genetische aanleg en dergelijke). Voordelen van de keuze voor een kruising zijn dat de kans op aangeboren afwijkingen / erfelijke aandoeningen kleiner is en dat een kruising in aanschaf goedkoper is dan een rashond. Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden. Des te meer rassen in de (voorouders van) de hond vertegenwoordigd zijn, des te groter de kans is dat de hond een sterk gestel heeft (maar ook op dit punt krijgt u nooit een garantie). Een voordeel van de keus voor een rashond is dat u van te voren een beter idee heeft over hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien en welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.
Bij "genetische aanleg" kunt u denken aan zaken zoals:
- Heeft het ras in principe veel beweging nodig?
- Zijn honden van dit ras relatief vaak rustig van aard of juist heel druk?
- Welke erfelijke aanleg voor ziekten zijn bekend van het ras?
- Heeft dit ras veel uiterlijke verzorging nodig (vaak borstelen? Trimmen?)
- Heeft het ras de neiging om achter "prooien" aan te jagen?
- Is dit ras gemiddeld genomen (relatief) gemakkelijk of moeilijk op te voeden tot een sociale en gehoorzame hond?

Een rashond met of zonder stamboom ?
Iemand die zich heeft laten verleiden door een kleine, schattige puppy , die een jaar later uitgegroeid is tot een enorme kolos, kan voor een serieus probleem komen te staan. Had die persoon geweten wie de ouders van de pup waren, dan had hij dit probleem kunnen voorzien. Als men besluit tot de aankoop van bepaald hondenras, is dat omwille van de specifieke kenmerken van dit ras (grootte, beharing, lange oren...) die ons aanspreken, maar ook het karakter en het specifieke gedrag van dat ras. Gaat het om een waakhond of om een jachthond, om een kalm of om een zenuwachtig type, ... allemaal zaken waaromtrent we vooraf toch ietwat zekerheid willen hebben. De enige oplossing is de afstamming van de hond nagaan en u er dus van verzekeren dat de ouders, grootouders en overgrootouders wel degelijk van hetzelfde ras zijn. Hier vervult de stamboom van de hond zijn rol : minimum de laatste 3 generaties worden erop weergeven. Daarom zegt men dat een stamboom getuigt van de raszuiverheid van een hond. De waarde van een stamboom hangt af van de correctheid van de informatie over de afstamming van de hond en dus van de degelijkheid van de instelling die deze stambomen aflevert. Het is algemeen bekend dat de stambomen uitgegeven in Belgi� door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus u de garantie geven dat u een "echte" rashond hebt. Dit is de enige maatschappij in Belgi� die erkend is door het FCI (F�d�ration Cynologique Internationale), waarvan het kwaliteitskenmerk F.C.I. over de hele wereld erkend wordt als toonaangevend op kynologisch gebied.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer