W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Vachtverzorging in de zomer               

Wij mensen hebben reeds lang onze winterkledij naar de kleerkast verhuisd en ingeruild voor ietwat luchtiger toestanden. Dat is vanzelfsprekend, want je gaat toch niet met je stevige winterjas de warme zonnestralen trotseren niewaar ? En onze lieve vriendjes dan met hun dikke vacht .... die moet v��r de zomer natuurlijk 'zo kort mogelijk' staan, want anders krijgen ze het v��l te warm .... dus mevrouw de trimster : 'alles af' ! Of toch niet ???

Het doel van de vacht
Naast het feit dat de haren van uw hond, als hij kwaad is, inderdaad 'ten berge kunnen rijzen' en de vacht hem beschermt voor kwetsuren, dient de vacht als natuurlijke bescherming tegen de weersomstandigheden. Het beschermt de hond tegen wind, regen en koude ... maar jawel, ook tegen 'warmte'.
De ondervacht houdt de temperatuur op peil en vormt een soort 'isolatielaag' op de huid. Wanneer het kouder wordt gaat de vacht zich aanpassen door zich meer te ontwikkelen. Bij erg warm weer moet de hond zijn lichaamstemperatuur in stand houden door warmte af te geven. Weinig wol in z'n vacht maakt dit proces gemakkelijker. We merken dan ook dat (gladharige) honden afkomstig uit warme streken meestal minder wol in hun vacht hebben en honden uit koudere streken een dikke zware vacht met vooral veel wolharen bezitten.
De vacht is een 'levend iets' en kent periodes van rust en activiteit, van groeien en afsterven. Het volgt een vast patroon, een cyclus die door de juiste technische verzorging van uw professionele trimster, zo weinig mogelijk wordt verstoord.

Wat doet u nu het best in de zomer
Uw trimster zal naar gelang het soort vacht van de hond, de meest aangewezen behandeling uitvoeren. Ruwharige honden dienen getrimd ( dat gebeurt meestal twee maal per jaar, wanneer de hond trimrijp is ). Op die manier wordt de vacht automatisch aangepast aan de weersomstandigheden van het seizoen. Langharige honden worden klittenvrij gemaakt en ontdaan van de loszittende ondervacht, zodat de huid kan ademen en bij warm weer inderdaad z'n warmte kan afgeven. Ook het wassen van de hond is een belangrijk aspect. Door al het vuil uit de vacht te verwijderen kan de vacht opnieuw optimaal op een natuurlijke manier functioneren.
Laat nooit uw hond voor of tijdens een warme periode helemaal kort scheren. Dit lijkt voor ons mensen de meest voor de hand liggende oplossing om de hond tegen de warmte te beschermen, maar in feite is het net andersom : op die manier wordt alle bescherming weggenomen en kan uw hond lelijk verbrand worden door de zonnestralen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer