W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Vlooienprobleem              

Welke honden- of kattenliefhebber kent ze niet ... de familie 'vlo'. Ze zijn de nachtmerrie van uw huisdier en jagen u de kriebels op het lijf ! Met de lente en de zomer in aantocht wordt het dus hoog tijd om uw voorzorgen te nemen

De vlo : een woordje uitleg
Vlooien zorgen voor h��l wat ellende. Dit kleine zwarte wezentje kan hevige jeuk, ernstige huidproblemen en zelfs bloedarmoede bij uw huisdier teweeg brengen. In de warmere periodes komen de vlooien veelvuldiger voor, maar ook tijdens de wintermaanden kunnen die beestjes zonder probleem binnenshuis overleven. Ik startte met de benaming 'de familie vlo', want ze planten zich als een sneltrein voort. Tien vlooien kunnen in ��n maand tijd voor zo'n ( hou je vast ) 250.000 nakomelingen zorgen ! Het is dus van cruciaal belang dat u preventief tewerk gaat en die 'vlooiencyclus' onderbreekt. Een vrouwtjesvlo legt zo'n 400 � 1.000 eitjes op uw hond. De eitjes vallen van het dier af in de leefomgeving. Na een paar dagen kruipt uit dit eitje een 'vlooienlarve'. Na een paar weken vervelt die larve tot 'pop'. Uit die pop komt na ��n week een 'hongerige vlo', die zo snel mogelijk op uw hond springt om bloed te zuigen. Een vlooienlarve is h��l moeilijk te zien, want die is maar 0,5 mm dik en 3 tot 5 mm lang. De ideale ontwikkelingstemperatuur voor zo'n vlooienlarve is een goeie 20� C. en 70 tot 85 % relatieve vochtigheid. Wanneer u de vloer dweilt vinden de larven dat 'heerlijk', want dan zorgt u voor een lekker vochtig klimaat ! Wanneer u denkt de vlooienlarven te verwijderen met de stofzuiger, dan moet ik u ontgoochelen ... proeven wijzen uit dat slechts een 20 % weg te zuigen is. Beneden de 10� C. gaan vlooieneitjes en vlooienlarven dood.

Hoe en waar ga je nu het best preventief tewerk
In de eerste plaats is het bestrijden van vlooien niet zo vanzelfsprekend. De vlo is een insectachtige en die wordt vlug immuun voor insecticiden. U moet er in de eerste plaats van uit gaan, dat u op verschillende terreinen moet ingrijpen. U moet uw hond behandelen, maar ook de omgeving in huis. Vlooien en eitjes bevinden zich ook in de honden- of kattenmand, het dekentje, op de kussens van de zetels, de vloerbedekking, de kussens of stoffen zetels in de auto, op stofferige plaatsen zoals onder de kasten, bedden, plinten enzovoort.

Welke producten zijn er hiervoor te verkrijgen

Behandeling van uw hond of kat

 • er zijn 'vlooienbanden', maar de werking daarvan is niet altijd honderd procent effici�nt en duurt slechts enkele weken

 • er bestaan tegenwoordig goede 'antivlo-shampoos', die doeltreffend zijn tijdens de wasbeurt, maar weinig of geen werking hebben nadien

 • er bestaan spuitbussen met 'antivlo-sprays' van diverse merken en in diverse prijsklassen. Het bespuiten van de hond is niet alleen voor uw dier maar ook voor uzelf een niet zo aangename bezigheid ( o.a. de geweldige reuk ), maar het gewenste effect gaat verloren wanneer de vacht van de hond nat wordt ( bv. wandeling in de regen )

 • er bestaan diverse soorten druppels ( pipetten ) die tussen de schouderbladen of in de hals dienen aangebracht. Dit is een eenvoudige en minder onaangename manier van behandelen, die de laatste jaren m��r en m��r wordt toegepast en meestal voor een periode van twee maanden effectief werkt. Voor uitleg over de betreffende merken en soorten kan u zich wenden tot de dierenarts of de apotheker.

 • tenslotte bestaat er voor de 'kat' een vloeistof die oraal wordt toegediend

  Meestal gaat men u ook een preventieve behandeling tegen 'lintworm' aanraden, daar er wel degelijk een risico bestaat dat de vlo uw huisdier hiermee kan besmetten.

Behandeling van de omgeving

 • hiervoor doet u best beroep op een goeie 'antivlo-spray voor de omgeving' . Vergeet niet : dit zijn specifieke spuitbussen voor de omgeving te behandelen en niet voor de hond te behandelen !!!

 • hou er rekening mee dat uw kleinere huisdieren ( vissen, vogels ) ook zeer gevoelig zijn aan deze insecticiden, dus zet ze ergens anders

 • het product moet op het voorwerp gespoten worden, en niet in de lucht

 • op de verpakking van het product kunt u nazien hoeveel keer u de behandeling van de omgeving moet herhalen
   


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer