W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Voortplantingscyclus van de teef                  

Honden worden meestal seksueel volwassen als ze tien maanden oud zijn, maar emotioneel zijn ze pas een jaar later volgroeid ! Laat een teef nooit eerder dekken dan tijdens de derde loopsheid.

De gewone cyclus
Bijna alle teven worden tweemaal per jaar loops (zie onze pagina 'Vruchtbaarheid van de hond'). Als eerste zwelt de vulva. Binnen een dag scheidt de teef een heldere uitvloeiing af, die al snel bloederig kleurt. Deze vloeiingen nemen eerst toe en daarna af, maar stoppen na ongeveer tien dagen.
De teef wordt ondertussen zeer alert, urineert veel en laat zo signalen achter dat ze binnenkort gedekt kan worden. De ovulatie vindt na het stoppen van de vloeiingen plaats. Pas dan accepteert de teef de reu.
Hormoonveranderingen treden ook op als de teef niet drachtig is. Daarom kan de drachtigheid niet aan de hand van een eenvoudige test worden vastgesteld.

Schema voortplantingscyclus van de teef

Naar de dekreu
Laat in de eerste plaats de teef door een dierenarts op gezondheid onderzoeken. Zorg dat u vooraf zeker bent dat de pups op een goede plaats terechtkomen. Controleer de voorwaarden van het stamboek. Zoek een goede reu uit en zorg ervoor dat zowel reu als teef vrij zijn van geslachtsziekten. Voorkom 'toevallige' dekkingen door andere reuen (bijvoorbeeld tijdens het uitlaten aan de lijn of als uw teef van huis wegloopt). Regel met de eigenaar van de reu twee dekkingen met een dag ertussen. Stel de teef vooral op haar gemak. Zorg voor een koppeling van ten minste tien minuten. Om te voorkomen dat de honden zichzelf en elkaar verwonden tijdens de koppeling na de dekking, kan u ze tijdelijk bij elkaar houden. Indien uw teef drachtig is, zwellen na drie weken de tepels en kleuren ze roze, maar dat is moeilijk te zien.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer