W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Welsh-pony

Herkomst
Wales, Groot-Brittanni�. In de Verenigde Staten wordt de Amerikaanse Welsh-pony gefokt.
Stokmaat
De Welsh Mountain-pony (sectie A) heeft een stokmaat van niet meer dan 1,20 meter. De secties B en K hebben een stokmaat van tien hoogste 1,34 meter.
Kleur
Welsh-pony's zijn er in de kleuren schimmel, bruin en vos. Bonte pony's worden niet erkend.
Karakter
De Welsh is intelligent, leergierig en heeft een groot uithoudingsvermogen.
Exterieur
Hij heeft een bijzonder edele uitstraling, met een klein hoofd en wijde neusgaten. Ook de hoge staart duidt op Arabische invloed. De rug is kort en rond; het kruis is fraaigevormd. Het beenwerk is hard en fijn. De voorbenen zijn ver naar voren geplaatst, omdat het opperarmbeen rechtop staat.
Gebruiksmogelijkheden
Het is een populaire rijpony voor kinderen, maar wordt ook voor de jacht, in het tuig en als showpony gebruikt.
Beweging
Hij is energiek in alle gangen. De goedgebogen spronggewrichten maken hem tot een springtalent.
Bijzonderheden
Het stamboek (het Welsh Stud Book) onderscheidt naar grootte verschillende groepen Welsh-pony's, die verdeeld zijn in secties : A, B, K en D. De kern van de Welsh-pony's wordt gevormd door de kleine sectie A-pony's. De stokmaat van deze dieren ligt om en bij de 1,18 meter. Deze Welsh Mountain-pony vormt het basisfokmateriaal voor de andere secties. De pony's die behoren tot de secties B en K zijn typische rijpony's. B-pony's hebben een stokmaat tussen 1,18 en 1,34 meter. Ze lijken qua uiterlijk en eigenschappen sterk op de A-pony's, maar zijn speciaal gefokt als rijpony's voor kinderen. Een leuke anekdote is dat de B-pony's een echte volbloedhengst tot hun voorvaderen mogen rekenen. Dit was de volbloed Merlin, die in de achttiende eeuw los rondliep in hun gebied. De streekbewoners noemen B-pony's nog altijd Merlins. Pony's uit de sectie K hebben vreemd bloed. Vooral Arabisch bloed wordt gebruikt om de gewenste rij-eigenschappen te verkrijgen. De dieren zijn ook zeer geliefd als tuigpony. Tot de sectie D behoren de Welsh Cobpony's. Dit type is ontstaan door kruising met grotere paarden. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de Cobs vooral als last- en rijpony's gebruikt. Door kruisingen met volbloeds zijn er echter onder dit type ook goede jacht- en wedstrijdpaarden te vinden.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google