De voordelen van een tankkaart

Het maakt niet uit of je wagenpark klein, middelmatig of groot is … Bij de uitbating ervan is brandstof een van de grootste kostenposten. Daarom loont het de moeite om te onderzoeken of een tankkaart een interessante optie voor jou of je bedrijf kan zijn. In dit artikel lees je wat een tankkaart is, voor wie het bedoeld is en van welke voordelen en functionaliteiten je mogelijk kunt genieten.

Wat is een tankkaart?

Een tank- of brandstofkaart is een soort elektronische betaalkaart die wordt uitgegeven door een brandstofaanbieder of door een organisatie die verschillende brandstofmerken groepeert. Dankzij deze volledig gepersonaliseerde kaart kun je brandstof tanken in een tankstation, zonder dat je hiervoor contant geld nodig hebt. Je kunt de kaart gebruiken aan de pomp of in een betaalterminal aan de kassa in benzinestations in België, de Benelux, de Benelux inclusief Frankrijk of zelfs heel Europa.

Wie kan gebruikmaken van een tankkaart?

Zowel particulieren als professionelen kunnen gebruikmaken van een tankkaart. Zelfstandige ondernemers en mensen die een vrij beroep uitoefenen, moeten hun tankkaart zelf aanvragen. Als je bij een bedrijf in dienst bent, vraagt een bedrijfsmedewerker een exemplaar voor je aan. Deze persoon is meestal ook verantwoordelijk voor het volledige wagenpark en de bijhorende tankkaarten.

Op de site van iCompario kun je eenvoudig de populairste tankkaarten op de markt met elkaar vergelijken.

De 6 belangrijkste voordelen van een tankkaart

Als je voor een tankkaart kiest, geniet je van verschillende interessante functionaliteiten en voordelen:

 1. Fiscaal voordeel
  Als een tankkaart gecombineerd wordt met een bedrijfswagen, genieten beide partijen van een fiscaal voordeel. Als werknemer profiteer je van een “voordeel alle aard”, waarbij de berekening alleen maar wordt gemaakt op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagen. De hoeveelheid getankte brandstof is in dit geval niet van toepassing, zodat je geen bijhorende sociale zekerheidsbijdragen moet betalen. Zonder bedrijfswagen is een tankkaart minder interessant, want dan wordt je “voordeel alle aard” berekend op het verbruik van de brandstof. Hierop zijn wel sociale lasten van toepassing. Voor een werkgever is een tankkaart in alle omstandigheden fiscaal interessanter dan extra loon uit te betalen.
 2. Handig overzicht en beheer
  Bij het gebruik van een tankkaart worden alle tankbeurten elektronisch geregistreerd. Zo heb je op het einde van de maand een netjes overzicht van het gebruik van de brandstofkaart. Dit is vooral handig als er sprake is van meerdere kaarten per bedrijf. Via een online portaal kun je onder andere eenvoudig alle transacties per gebruiker en per kaart bekijken, controleren of de tankinhoud overschreden werd, of er meerdere transacties binnen de 24 uur geweest zijn, het aantal transacties sinds de laatste factuur opvragen en facturen downloaden.
 3. Pompkorting
  Dankzij een tankkaart krijg je extra korting op de officiële brandstofprijs. Daarnaast geniet je, zowel voor diesel als benzine, regelmatig van extra volumekortingen.
 4. Vereenvoudigde administratieOok als je de werkdruk voor de administratieafdeling wilt beperken, is een tankkaart een slimme keuze. Dankzij de elektronische verrichting per tankbeurt, wordt overzichtelijk bijgehouden wie zijn tankkaart waar en wanneer gebruikt. Via het online portaal van de aanbieder kunnen de wagenparkbeheerder en de boekhoudafdeling zelfs verschillende soorten gepersonaliseerde rapporten aanvragen.
 5. Flexibiliteit qua netwerkAfhankelijk van de kaart, kun je terecht in een groot netwerk van tankstations in binnen- en buitenland. Sommige tankkaarten kunnen alleen maar in het binnenland gebruikt worden, terwijl anderen ook in Nederland, Luxemburg, Frankrijk of heel Europa gebruikt worden.
 6. Veilige transactiesTot slot kun je op je beide oren slapen, want een tankkaart is een veilig betaalmiddel. Na je aanvraag ontvang je een geheime code, zodat je verzekerd bent van veilige transacties aan de benzinepomp. Elke pincode is uniek, persoonlijk en 100% veilig.

Heb je interesse in een tankkaart voor je benzine en wil je graag meer weten? Vergelijk de kaarten dan snel op internet. Zo kom je snel te weten welke kaart het best bij je past!