W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Domesticatie van de hond              

Via de pagina's omtrent de geschiedenis van de hond en de eerste hondenrassen komen we te weten dat de huishond ontstaan is uit verschillende ondersoorten van de wolf. Met de mens kwam hij in alle delen van de wereld terecht en beetje bij beetje paste hij zich aan en werd getemd.
Vervolgens begon de mens met hem te fokken, waardoor de domesticatie een feit was geworden. Dit moet minimum zo'n 12.000 jaar geleden zijn. Vanaf dat moment werd de hond een vast en niet meer weg te denken onderdeel in het leven van de mens. Door de eeuwen heen en door het selectief fokken werd de rol van de hond nog versterkt.
 

Volgens een eeuwenoude Chinese mythologie was waakhond Foo een trouwe beschermer van mensen en hun bezittingen. Hij verdreef ook kwade geesten. De Chinezen fokten niet alleen waak- en verdedigings-honden, ze fokten ook de eerste schoot- en gezelschapshondjes zoals de Pekingees.De oude Egyptenaren vereerden de hond als boodschapper van de Goden en beelden hem af als Anubis, de hond met het jakhalzenhoofd.
Dogachtige jachthonden komen voor op reli�fs uit de paleizen van koning Assoerbanipal te Nineve in Assyri�. Deze reli�fs zijn 2.600 jaar oud.
Bij de Romeinen bestonden er reeds vele hondenrassen. Waken en beschermen was hun belangrijkste taak. Op deze moza�ek is een Romeinse waakhond afgebeeld.


 

Honden begonnen een steeds belangrijker plaats in te nemen. De adel hield talloze jacht- en vecht-hondenrassen. Op deze 15de eeuwse fresco staan de stalknechten van de hertog van Mantua afgebeeld, vergezeld van hun honden.
 


Hoewel Pekingeesjes als meer dan duizend jaar in China bestonden en kleine spaniels als de King Charles al eeuwen bij de Europese adel geliefd waren, duurde het tot de 18de eeuw voordat kleine gezelschapshondjes echt populair werden. Dit schilderij door Richard Collins toont een kleine spaniel tijdens het theedrinken met het gezin. Rashonden kwamen in die tijd meestal voor bij adellijke of welgestelde families.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer