Samen Sporten

3 redenen waarom sporten en bewegen voor iedere leeftijd belangrijk is

Experts maken zich zorgen om het feit dat we steeds minder gaan bewegen. Veel mensen verrichten zittend werk en door de huidige moderne wereld zijn ook kinderen minder gaan bewegen. In plaats van buiten spelen is er enorm veel schermtijd. De norm is om iedere minimaal 30 minuten goed te bewegen. Helaas blijkt in de praktijk dat slechts 50% van de bevolking deze norm ook daadwerkelijk haalt. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Maar waarom is sporten en bewegen voor iedere leeftijd toch zo belangrijk? Wij geven je 3 redenen om vandaag nog dat abonnement op een fitness in Antwerpen af te sluiten.

1. Stresshormonen verminderen

Onze dagen zijn steeds drukker geworden. Er lijkt ook steeds meer van ons te worden verwacht. Soms moeten er zo enorm veel ballen tegelijkertijd in de lucht worden gehouden dat dit zelfs depressies oplevert. Daarom is het noodzakelijk om af en toe het hoofd goed leeg te maken en de aanmaak van stresshormonen te verminderen. Toch lijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kan je met sporten hier al heel veel voor betekenen.

Het verminderen van stresshormonen wordt een stuk gemakkelijker wanneer je eenvoudigweg extra aandacht schenkt aan bewegen. Tijdens het sporten maakt je lichaam namelijk endorfine aan. Dit is een gelukshormoon wat ook tijdens het vrijen en knuffelen in kleine getalen vrijkomt. Tijdens het sporten maakt je lichaam dit ook aan. Hierdoor voel je je na een work-out direct een stuk beter. Bovendien bevelen dokters extra beweging ook vaak aan wanneer mensen kampen met depressies of een burn-out. Genoeg reden dus om juist deze winter de kans op een winterdepressie te voorkomen en extra te bewegen.

2. Overgewicht voorkomen

Juist doordat we steeds drukker zijn geworden en de verleidingen om iedere hoek liggen, zien we ook dat de kans op overgewicht toeneemt. Feit is dat we nu veel zwaarder zijn dan tientallen jaren geleden. Dit levert ook weer risico’s op voor de gezondheid. Denk aan diabetes, hart- en vaatziektes, enzovoorts. Daarom is het van belang dat overgewicht zoveel mogelijk wordt voorkomen. Natuurlijk betekent niet dat je iedere dag gezond moet eten. Af en toe iets lekkers mag natuurlijk ook. In combinatie met extra veel bewegen is dit geen enkel probleem.

Je kunt ook meer bewegen door enkele kleine veranderingen in je dag aan te brengen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift. Dit kost je weinig extra moeite, maar helpt zeker om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging te komen.

3. Meer energie

Voel je je de laatste maanden erg futloos en heb je nergens zin in? Dan is de kans ook groot dat je bijna alle vrije momenten op de bank slijt. Grappig genoeg zorgt dit er alleen maar voor dat je nóg futlozer wordt en het cirkeltje weer rond is. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk om van die bank op te stappen en te gaan bewegen. Door te bewegen, breng je je lichaam op gang. Activeer je je hersenen en maak je hormonen aan voor een gelukkig gevoel. Al na een paar keer sporten zal je merken dat je je energieker voelt en meer zin hebt om dingen te ondernemen.