WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paleontologie

De Tijdperken

De levende natuur, waarvan wij deel uitmaken, maar ook de gehele bijna grenzeloze kosmos is het resultaat van een langzaam proces van ontwikkeling en verandering, van met andere woorden 'evolutie'. Gedurende minstens vijf miljard jaar is de kosmische ontwikkeling reeds aan de gang en gedurende twee miljard jaar de evolutie van de levensvormen. Zelfs de atomen, waaruit alle hedendaagse materie bestaat, die tot het begin van de 20ste eeuw voor onveranderlijk en ondeelbaar werden gehouden, hebben een evolutie doorgemaakt.
Twee miljard jaar geleden was de temperatuur van onze aarde, althans aan de polen, ver genoeg gedaald om organisch leven mogelijk te maken. Alleen enkele zeer eenvoudige plantaardige organismen, behorende tot de bacteriŰn en wieren, konden bij temperaturen van 60 tot 85 graden in leven blijven. De dieren konden pas na de planten komen, want alleen planten kunnen zich met levenloze, niet organische stoffen voeden, terwijl dieren hun lichaamssubstantie slechts kunnen opbouwen uit door de plant gevormde organische verbindingen.
Deze paar voorgaande zinnen verwoorden een evolutie van zomaar eventjes enkele duizend miljoen jaar. Om een beter inzicht te krijgen in het geheel werd een geologische tijdschaal of tijdsindeling opgesteld. Wij bespreken kort de afzonderlijke perioden van dit geheel.


Het Paleozo´cum

het Cambrium

het Ordovicium
het Silurium
het Devoon
het Carboon
de Perm-periode
 

Het Mesozo´cum

de Trias-periode

de Jura-periode
de Krijt-periode

Het Kaenozo´cum

het Tertiaire tijdperk

het Kwartaire tijdperk


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer